Демерджиев: ГДБОП трябва да има основна роля в борбата с корупцията

Според шефа на МВР дирекцията се е утвърдила като стожер в борбата с организираната престъпност

14.02.2023 | 14:10 Редактор: Тодор Петров
Демерджиев: ГДБОП трябва да има основна роля в борбата с корупцията

Ръководството на МВР поздрави служителите на ГДБОП с техния професионален празник. Министър Иван Демерджиев отбеляза, че през дългия път от създаването на дирекцията през 1991 г. тя се е утвърдила като стожер в борбата с организираната престъпност - белязала е редица знакови операции и успехи.

"Това, което констатирах обаче е, че през годините с различни законодателни изменения капацитетът на дирекцията е отслабван, и то отслабван системно", добави той и посочи усилията на ръководството на МВР да възстанови част от този капацитет: предприети редица действия по изменение на устройствения правилник на МВР, вътрешно-организационни промени, които да доведат до обособяването на структурата като самостоятелен субект с възможности за независими действия извън териториалните структури на МВР. 

Целта е ГДБОП да поеме основната роля в борбата с организираната престъпност и да си върне позицията на безспорен и успешен лидер в тази борба. Вътрешният министър изрази увереност, че "с общи усилия можем да надградим постигнатото с нови по-сериозни успехи, да постигнем истинска ефективна борба с корупцията, от което се нуждае и очаква от нас обществото". 

Демерджиев благодари на служителите на ГДБОП за всеотдайната работа и ги увери в безрезервната подкрепа на ръководството на министерството.